Diksmuide heeft dringend nood aan een centrummanager

Contactpersoon tussen handelaars, klanten en bestuur nodig door grote werken

Diksmuide heeft nood aan een actieve centrummanager die als contactpersoon fungeert tussen handel en stadsbestuur. Dit is meer dan nodig nu de winkelstraat bijna niet meer bereikbaar is en het stadsbestuur straks de Grote Markt opnieuw aanlegt.

"Er is een koopvlucht naar Koekelare waar je dezelfde winkels hebt en een gemakkelijk bereikbare parking" Claude Vindevogel

Hevige discussies over boven- en ondergrondse parkeerplaatsen, over de organisatie van een referendum, over één of twee uur parkeren in het centrum, over het heraanleggen van de winkelstraat, de Grote Markt, de stationsbuurt en de Boterhalle. “Daar heerst ontevredenheid over. Bewoners die hun boodschappen doen hebben maar een uur parkeertijd in het centrum. Mensen die een vergadering of een activiteit bijwonen moeten op de randparkings parkeren en de handelaars en winkeliers zien steeds minder klanten over de vloer komen”, zegt Claude Vindevogel, die zelf nog centrummanager was van 2000 tot 2006. “Deze grote werken duren een paar jaar en vragen overleg. Vandaar dat ik pleit voor het aanstellen van een centrummanager die bruggen bouwt tussen winkeliers, handelaars, klanten en beleidsmensen.”

Het probleem begint volgens Vindevogel al bij de randparking aan het station. “Het uitzicht van deze parking heeft geen uitstraling. Nergens parkeer je op een randparking in kiezel en modder”, zegt hij. “Infrabel wil niet investeren. Het wordt nog erger met de koopvlucht van vele Diksmuidelingen. Inwoners van Beerst, Vladslo, Leke en Keiem zakken naar Koekelare af om er te winkelen. Daar zijn dezelfde winkels als in Diksmuide, maar met een gemakkelijk bereikbare parking erbij. Via de Ringlaan van Koekelare bereik je vanuit deze deelgemeenten in tien minuten de supermarkten. In Diksmuide doe je er dubbel zo lang over. Ofwel sta je in de file ofwel mag je maar één uur parkeren.”

“Het is een kwakkel als zou de kleinhandel er op achteruitgaan door het nieuwe parkeerregime”, zegt Kurt Vanlerberghe (SP.A), schepen van Mobiliteit. “In december vorig jaar deden aan de eindejaarsactie 93 handelaars mee. In 2015 waren er dat 86. Beweren dat de Diksmuidelingen het commerciële centrum mijden omdat ze de wagen niet meer kwijt kunnen en naar Koekelare gaan winkelen is grote larie. De cijfers bewijzen het tegendeel.”

 

bron: Het  Nieuwsblad 23-01-2017