Eendenkroos op de IJzer

Het groene goedje is dus eendenkroos: het is een Amerikaanse exoot (Lemna miniscula) die in onze wateren terecht is gekomen en voorkomt op plaatsen met veel stikstof in het water.

Volgt eigenlijk een beetje hetzelfde stramien van de blauwalgen (dus de kans is groot dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is), maar met het grote verschil dat de eendenkroos niet toxisch is.

Het grootste (mogelijke) probleem is dat de plant licht wegneemt onder het wateroppervlak en er dus minder zuurstof in het water zit.

Beluchters inzetten is hier geen optie (zal de eendenkroos niet doen verdwijnen), maar we moeten wel goed in de gaten houden of geen vissterfte optreedt. Op dat moment moeten we de brandweer snel vragen om in te grijpen met de beluchters.

Bij kouder weer zal de eendenkroos normaal gezien vanzelf weer verdwijnen, maar de Vlaamse Waterweg volgt op de voet en werkt volop aan een oplossing, aangezien het niet enkel in Diksmuide voorkomt.

Een piste die ze volop met hun onderaannemer aan het onderzoeken zijn, is om een soort vangsysteem op hun boot te installeren waarmee in het voorjaar eendenkroos kan afgevangen en weggenomen worden. Op die manier hopen ze een explosieve groei volgende zomer te kunnen vermijden. Wordt vervolgd…

Indien vragen of opmerkingen, dan mag je mij altijd bellen of mailen.

Dank voor de medewerking, steun en inzet

 

Met vriendelijke groeten,

 

Marc Deprez,

1ste schepen Stad Diksmuide bevoegd voor milieu, duurzaamheid,…

Tel : 0474/893363