Openmonumentendag – voorstelling inclusieve erfgoedwandeling

Speech Katleen Winne

Beste Lies, Samir, Didier, Chris, Saskia, Mireille, Francoise, Staf, Jonas, Sofie, Jean-Michel, Wilfried, Alain, Anne, Greet, Els, Ingrid, Freddy, Anja, Achim, Marie-Jeanne, Jozef en Monique

En hoe graag zou Luc er ook nog bij geweest zijn…Dirk ook, maar we bellen hem nog!

Met jullie wil ik beginnen,

Jullie zijn de belangrijkste vandaag !

Beste begeleiders, verantwoordelijken  van vzw de Lovie, dankjewel om deze gasten te vergezellen, voor jullie enthousiasme, voor jullie creativiteit, voor de samenwerking.

Beste mevrouw de burgemeester, collegae schepenen om samen onze beleidsvisie ‘Iedereen mee’ te realiseren.  Deze inclusie is hier een prachtvoorbeeld van.

Beste heren en dames van de pers,

Beste genodigden

 

We staan hier op een bijzondere locatie met bijzondere mensen !

Als schepen van sociale zaken en erfgoed kan ik bijzonder trots zijn om onze stadslink + te mogen voorstellen op deze openmonumentendag.  Een perfecte  combinatie !  Onze bijzondere erfgoedlocaties in Diksmuide worden ontdekt door onze bijzondere mensen. 

Lies en Samir zijn onze boegbeelden.  We maakten een toffe fotozoektocht op maat.  Met pictogrammen en filmpjes zoeken ze onze bijzondere plaatsen op in Diksmuide; het begijnhof, het Spaans kwartier, onze grote markt, de IJzertoren, de paxpoort, de bloemmolens.

Het boekje is verkrijgbaar hier in het huis van juffrouw Sybille of in onze toeristische dienst.

Het wordt een boeiende inclusieve stadswandeling (3km) voor personen met een verstandelijke beperking in het historisch centrum in Diksmuide.  Ook voor gezinnen met jonge kinderen kan dit een fijne kennismaking zijn met het mooie erfgoed.

We volgen de klinknagels, voor wie met de rolstoel is, hebben we een alternatieve bypass…we willen iedereen mee.  Toegankelijkheid is een basisvoorwaarde.

Integratie eveneens…

De fijne samenwerking met vzw de Lovie en Duin & Polder zorgt voor een warm Diksmuide.

Het is een absoluut voorrecht met deze gasten te mogen samenwerken…Hun oprechte manier van handelen en zijn is een verruiming voor onze beperkingen. 

Er wordt hier gewerkt aan de toekomst, in dit historisch verleden.  De stadsvleugel werd al gerenoveerd. Hier wonen nu al 13 mensen.  De poldervleugel is onder constructie. Straks kunnen hier 22 mensen onder begeleiding wonen.  Op deze unieke locatie komt een vakantiewoning voor 7 personen.   In de nieuwbouw achter de poldervleugel wordt een grote ontmoetingsruimte voorzien om zo contacten tussen mensen met meer of minder/andere beperkingen- mensen zonder beperkingen bestaan m.i. niet.-te stimuleren.  

We kunnen nog zoveel van elkaar leren…hun kijk verandert onze soms zo verstarde kijk.

Waar gaat het eigenlijk over, in essentie, hier, in de ons toe bemeten tijd…

Samenleven, met respect,  samen het beste ervan maken !

Dit hebben deze gasten en hun begeleiders hier alvast gedaan.

Dit proberen wij als bestuur ook te doen.

Iedereen mee !

Dankuwel

En nu … de stapschoenen aan, de smartphone mee en we zijn weg…op zoek naar al het moois wat Diksmuide te bieden heeft ! Allen welkom !

Katleen Winne

Schepen voor sociale zaken en erfgoed