Totaalspektakel Feniks

Totaalspektakel Feniks brengt verhaal over veerkracht, liefde en hoop
De Grote Markt van Diksmuide is op woensdagavond 25 mei 2022 het decor voor het multimediaal spektakel ‘Feniks, uit de as herrezen’. Het is niet enkel een verhaal over de wederopbouw van de stad na WOI, maar vooral over veerkracht, liefde en hoop. Een resem West-Vlaamse topartiesten – van Riet (vroeger bekend als Jackobond) en Kobe Sercu over Bert Ostyn (Absynthe Minded) en Stefanie Callebout (SX) tot Flip Kowlier – zorgen voor de muzikale noten.

“Na twee uitgestelde edities door corona, kunnen we de cirkel nu rond maken. Na het totaalspektakel ‘Diksmuide 18-18’ vier jaar geleden, sluiten we de herdenkingsperiode af met het verhaal over de wederopbouw.

‘Feniks, uit de as herrezen’ wordt op de vooravond van het verlengde Hemelvaartweekend een samenspel van zowel acteurs, figuranten en dansers als projectie en videomapping. Op het stadhuis, zelf een voorbeeld van de wederopbouw, zullen er op maat van het gebouw gemaakte animaties te zien zijn die het verhaal tot leven brengen. De vijf artiesten brengen tussendoor hedendaagse songs in het West-Vlaams, Nederlands en Engels. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine onder leiding van Kapelmeester Bjorn Verschoore staat in voor de muzikale begeleiding.

 

Het verhaal

Een groot deel van de Westhoek was in de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog onherkenbaar verwoest. Het idyllische Diksmuide herschapen in een desolaat maanlandschap…

“De voorstelling pikt in op het moment de eerste mensen vol ongeloof terugkeren naar het puin van hun vroeger huis. Niet de koningen, generaals en politici die de pionnen verplaatsen tijdens het wrede spel dus. Het gaat over die pionnen zelf. De figuranten die hun leven weer oppikken, de stenen kuisen en met al de kracht die ze in zich hebben de maatschappij stapje voor stapje weer vorm geven.  De echte helden die hun eigen verdriet overstijgen en de hand reiken naar elkaar om van de plek waar alles werd vernield weer een thuis maken”, aldus scenarist en regisseur Bart Cafmeyer, die ook het totaalspektakel ‘Diksmuide 18-18’ voor z’n rekening nam.

Universele dimensie

“In de context van wat er nu in Oekraïne gebeurt, krijgt dit gebeuren een universele dimensie. Het is bijzonder schrijnend om te zien dat de geschiedenis van totale verwoesting zich blijft herhalen. De boodschap van veerkracht, liefde en hoop dragen we ook uit aan de mensen uit Oekraïne”, pikt schepen voor cultuur en erfgoed én evenementen Katleen Winne.

De start van de voorstelling is om 21.15 uur, vanaf 20.45 uur zorgt de beiaardier voor wat welkomstmuziek.

De stad Diksmuide sloeg voor dit totaalspektakel de handen in elkaar met scenarist en regisseur Bart Cafmeyer en Events Outside The Box voor de productionele ondersteuning. Het project kwam tot stand met de steun van Vlaanderen (Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken) en Westtoer.

Feniks Feniks sfeerbeeld